در حاشیه خلیج فارس و در محدوده ۴۶ هزار هکتاری استان بوشهر قرار گرفته است که مشتمل بر سه منطقه پارس یک (پارس جنوبی) با ۱۴ هزار هکتار که شهرستان عسلویه را در بر می گیرد ، پارس دو ( کنگان) در محدوده ۱۶ هزار هکتاری شهرستان کنگان را در بر گرفته است و پارس سه ( پارس شمالی) شامل ۱۶ هزار هکتار از محدوده ی شهرستانهای دیر، دشتی،تنگستان و بوشهر را در بر می گیرد.
استان بوشهر با موقعیت طبیعی شامل اراضی جلگه ای، پایکوهی و کرانه ای- در بخش شرقی منطقه سطح کوهپایه بیش از دشت هاست و درسمت غرب جلگه های کرانه ای به چشم می خورد.این استان دارای اقلیم گرم و مرطوب که در تابستان دمای بالای ۵۰درجه و در زمستان دمای حداقل تا ۵ درجه را تجربه می کند.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
بـه نمایندگـی از وزارت نـفت وشـرکت ملی نفت ایـران وظیـفه اداره و راهبری حـوزه عملیاتی پشتیبانی پـارس جنوبی، پـارس کنگان و پـارس شمالی را برعهده دارد؛ فعالیتـهای اصـلی شامل تعریف، تصویب (طراحی، اجراء، بهـره برداری و نگهداری) ایجاد و احداث زیر ساخت های عمومی مانند: راه، راه آهن، بنـدر، فرودگاه، برق، آب و مدیریت و راهبری منطقه جـزء وظایف و مـاموریت های اصلـی آن اسـت. ایـن سـازمان شـامل سه منطقه پـارس یک (پـارس جنوبی) منطقه پارس دو (پارس کنگان و منطقه پارس سه (پارس شمالی) با ۱۶ هزار هکتار مسـاحت با هـدف پشتیـبانی از طرح توسعه بزرگترین میدان گـازی جهـان(میدان گـازی مشتـرک پـارس جنوبی) و نیـز ۵ میدان گازی گلشن، فردوسی، مند، پارس شمالی و فرزاد درسال ۱۳۷۷ تاسیس شده است. سازمان منطقه ویژه انرژی اقتصادی پارس دارای شخصیت حقوقی و مستقل است که سرمایه آن متعلق به دولت می باشد. این سازمان از حیث حقوقی تابع قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، و در موارد پیش بینی نشده در قانون نامبرده و اساسنامه، تابع قوانین و مقررات جاری کشور از جمله قانون تجارت می باشد.
هفت هزار سال تاریخ و تمدن
بقایای بندر تاریخی سیراف که روزگاری نگین تابناک تجارت و تمدن در حوزه خلیج فارس بوده، یکی از آثار شاخص استان بوشهر است که باید به تماشایش نشست. بندر باستانی سیراف که از دوره ساسانی تا اواخر دوره سلجوقی مهمترین بندر ایران در آب های جنوبی کشور محسوب می شده، آثار متعدد و بی نظیری را در خود جای داده که همین امر باعث شده تا نامزد ثبت در فهرست آثار جهانی گردد
مناطق عملیاتی
۱- منطقه پارس ۱ (پارس جنوبی): این منطقه با ۱۴ هزار هکتار وسعت شامل ۱۶ فاز فرآوری گاز و ۱۵ مجتمع پتروشیمی و نیز صنایع پایین دستی پتروشیمی، صنایع مختلف مرتبط و صنایع نیمه سنگین است که فازهای ۱ تا ۱۰ به بهره برداری رسیده است و فازهای ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۲۰ و ۲۱ نیز در این منطقه در حال ساخت می باشد.
۲- منطقه پارس ۲ (پارس کنگان): اراضی منطقه پارس ۲ (پارس کنگان) به وسعت ۱۶ هزار هکتار، شامل ۸ فاز پالایشگاهی و یک طرح LNG می باشد. ساخت فازهای ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۱۹، ۲۲، ۲۳ و ۲۴ و کارخانه ی (IRAN LNG) در این منطقه برنامه ریزی شده است.
۳- منطقه پارس ۳ (پارس شمالی): اراضی پارس شمالی ۱۶ هزار هکتار است که به منظور پشتیبانی از طرح توسعه برخی میادین مهم هیدروکربوری اختصاص یافته است. میدان های گازی پارس شمالی، گلشن، فردوسی و فرزاد A و B در این حوزه عملیاتی قرار دارند.
فرودگاه بــین المللی خلیج فارس
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس در راستای ایجاد زیر ساخت های اساسی لازم برای نیل به اهداف تعیین شده و پاسخگویی به نیازمندی ها و تامین پیش نیاز های اجرای هرچه سریع تر پروژهای متعدد و عظیم صنایع گاز و پتروشیمی و توسعه اجتماعی واقتصادی منطقه ویژه به عنوان قطب صنعت گاز و پتروشیمی کشور در سال۱۳۸۱ احداث یک فرودگاه جدید در منطقه عسلویه را ضروری تشخیص داده ودر دستور کار قرار داد که در فرودین ۱۳۸۵ به بهر برداری رسید .فرودگاه بین المللی خلیج فارس در جنوب شرقی استان بوشهر و در ارتفاع ۲۱ پا از سطح دریا در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار در سال ۱۳۸۵ با ماموریت ارایه خدمات فرودگاهی .ناوبری وهوانوردی جهت پذیرش پرواز های داخلی و بین المللی توسط سازمان منطقه ویژه به منظور حمل و نقل مسافر و بار طراحی و احداث شده است .این فرودگاه با داشتن قریب به ۶ هزار پرواز پرواز داخلی، ورودی و خروجی و جابجایی بیش از یک میلیون مسافر در سال از نظر تعداد پرواز و تجهیزات ناوبری از جایگاه ویژه ای در سطح کشور برخوردار است.
مجتمع بندری پارس
شرکت ملی نفت ایران جهت ارائه خدمات بندری به شناورهای ورودی حامل کالاهای پروژه ای پالایشگاهها و پتروشیمی ها و سایر صنایع وابسته و محصولات تولیدی صادراتی وهمچنین شناورهای خدماتی نسبت به طراحی و ساخت مجتمع بندری پارس ، مشتمل بر بندر خدماتی و بندر پتروشیمی پارس و گوی های شناور SBM اقدام نموده است.که جمعاَ دارای ۲۵ پست اسکله و دو گوی شناورمی باشد بندر خدماتی پارس دارای ۱۰ پست اسکله، دو موج شکن غربی و شرقی به ترتیب با طول ۲۲۸۰ و ۱۰۰۲ متر ، حوضچه ای به مسـاحت ۹۶٫۵ هکتار با پسکـرانه ی ۱۵۰ هکـتار می باشد.
مجتمع بندری پارس به عنوان شاهرگ اصلی واردات و صادرات کالا در منطقه یکی از عوامل مهم جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی می باشد .
_
فاز های پالایشگاهی
از مجموع ۲۴ فاز پالایشگاهی (معادل ۲۸ فاز) در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال حاضر ۱۲ فاز پالایشگاهی ( ۱ تا ۱۵و ۱۶) درحال بهره برداری می باشد. طبق استانداردهای موجود به طور میانگین به ازای هر فاز یک سکو و حدود ۱۰ حلقه چاه فعال در دریا وجود دارد که گاز و میعانات گازی موجود در مخزن پارس جنوبی را به همراه آب شور از طریق خطوط لوله ۳۶ اینچی به منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس وارد می کند. روزانه به هر فاز حدود ۱ میلیارد فوت مکعب گاز معادل ۶ / ۲۸ میلیون متر مکعب، وارد می شود و بطور متوسط ۲۵ میلیون متر مکعب گاز شیرین سازی می گردد. هر فاز در روز همچنین معادل ۴۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۲۰۰ تن گوگرد تولید می کند. در فاز ۴ و ۵ علاوه بر این محصولات، عملیات استحصال اتان و بوتان و پروپان) بصورت مایع انجام می شود
طرح های توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی
لایه های نفتی پارس جنوبی در فاصله تقریبی ۱۰۰ کیلومتری ساحل ایران در خلیج فارس در مجاورت مرز مشترک آبی ایران و قطر قرار دارد قرارداد توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه پترو ایران به عنوان پیمانکار در اسفند ۱۳۸۳ امضا شده است . این شرکت ، اجرای این طرح را در دو فاز در دست اجرا دارد. در فاز نخست این طرح که برای تولید روزانه ۳۵ هزار بشکه نفت برنامه ریزی شده است، ۲۱۳میلیون دلار سرمایه گذاری شده است و در فاز دوم این طرح ، پس از بررسی رفتار میدان در صورت توجیه اقتصادی آن ، برای تولید ۵۴ هزار بشکه در روز اجرا خواهد شد . فاز نخست این طرح با حفاری ۶ چاه افقی جدید آغاز گردید که ۳ چاه به صورت تک شاخه ای می باشند .حفاری این چاهها توسط Template انجام شده است .
صنایع پتروشیمی
در کنار فازهای عظیم پالایشگاهی ،احداث صنایع پتروشیمی در ۱۴۰۰ هکتار زمین در نظر گرفته شده تا در دو فاز با فراوری محصولات اولیه ی فاز ها ،ارزش افزوده ی بیشتری نصیب کشور شود. تولید مقادیر قابل توجهی اتان، گاز مایع ،میعانات گازی، گوگرد و همچنین گاز طبیعی از میدان عظیم گازی پارس جنوبی، توسط پالایشگاه های احداث شده در منطقه پارس، می تواند بعنوان یکی از عوامل رشد و توسعه صنایع پتروشیمی در کشور عمل کند، به همین منظور ساخت ۲۵ مجتمع عظیم پتروشیمی به همراه تاسیسات جانبی مورد نیاز در دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران قرار دارد .
طرح فراگیر پالایشی سیراف
طرح فراگیر پالایشی سیراف بعنوان یکی از مهمترین طرحهای دولت تدبیر و امید بمنظور بسترسازی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت نفت با هدف تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، بطور جدی در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است.
طرح پالایشی سیراف که با هدف احداث ٨ پالایشگاه میعانات گازی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با ظرفیت ٤٨٠ هزار بشکه میعانات گاز ( هر پالایشگاه ٦٠ هزار بشکه) اجرا خواهد شد، دارای یک شرکت تاسیسات جانبی (یوتیلیتی) و پشتیبانی است.
بندر پتروشیمی پارس
بندر پتروشیمی پارس با ۱۵ پست اسکله (۶ اسکله مایعات، ۲ اسکله مایعات گازی و ۷ اسکله جامدات) با آبخور ۱۵ الی ۳۲ متر و ظریفت کل ۳۵ میلیون تن ( ۲۹ میلیون تن مایعات و مایعات گازی و ۶ میلیون تن جامدات) با قابلیت پهاودهی کشتی تا ظرفیت ۷۰ هزارتن و ظرفیت تخلیه و بارگیری ۱۷۰ الی ۲۲۵۰ تن در ساعت در دو فاز به بهره برداری رسید. سالیانه قریب به ۱۲۰۰فروند کشتی در این بندر تردد می کنند.
- منبع : برگرفته از وب سایت سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
بدون دیدگاه